תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים- ב'


תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים, חלק ב´:
למי כדאי, איזה הצע קיים ואיך בוחרים בתבונה.

בכתבה הקודמת הרחבנו את ידיעותינו בדבר תחליפי הסוכר והממתיקים המלאכותיים. ניסינו לבחון את ההבדלים ביניהם ולראות האם המעבר לשימוש בתחליפי סוכר או בממתיקים מלאכותיים הוא הפתרון. הפעם אנחנו מזמינות אתכם לקרוא על הבטיחות בשימוש בהם.
המעבר לשימוש בממתיקים מלאכותיים מעורר לעיתים ספקות בנוגע לבטיחות השימוש בהם, במיוחד בקרב קבוצות ספציפיות באוכלוסיה: ילדים, נשים הרות וכדומה.

בטיחות השימוש

בטיחות השימוש בממתיקים מלאכותיים הינה סוגיה המעוררת שאלות ותהיות רבות בקרב ציבור הצרכנים. לעיתים אנו נתקלים בפרסומים המייחסים לחלק מהממתיקים תופעות לוואי והשפעה מזיקה על הבריאות. בין הטענות ניתן למנות: שלשולים, כאבי בטן, סרטן, עיכוב בגדילה בעוברים ובילדים ועוד. על כן, ציקלמט, למשל, אינו מאושר לשימוש בארה"ב.
מחקרים עדכניים שנעשו הראו כי אין עדויות מדעיות כדי לאשר שהממתיקים המלאכותיים גורמים לסרטן. יתרה מכך, עשרות מחקרים שנעשו על ידי המכון הלאומי לסרטן בארה"ב אישרו כי צריכת הממתיקים המלאכותיים בטוחה לשימוש לכלל האוכלוסיה.
עמדת מנהל המזון והתרופות האמריקאי הינה כי צריכה מתונה של ממתיקים מלאכותיים בטוחה לשימוש כל עוד נעשית בהתאם להמלצות המקובלות. לשם כך נקבעה על ידו "רמה בטוחה" לצריכה של חלק מהממתיקים המלאכותיים. רמה זו הינה הרמה המקסימלית הנחשבת כבטוחה לצריכה יומיומית במשך החיים.
לדוגמא, הרמה הבטוחה לאספרטם הינה 50 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ליום. רמה זו מתאימה לצריכה של כ – 19 פחיות דיאט קולה ביום באדם מבוגר. באופן דומה, הרמה הבטוחה לסכרין הינה 5 מ"ג לק"ג משקל גוף ליום. כדי להגיע לרמה זו יש לצרוך בין 9 ל – 12 אריזות של ממתיק זה. הרמה הבטוחה לסוכרלוז נקבעה ל – 5 מ"ג לק"ג משקל גוף (6 פחיות של דיאט קולה). למעשה, רובנו צורכים כמות קטנה בהרבה.

תשומת לב מרבית צריכה להינתן לקבוצות ספציפיות באוכלוסיה: חולי פנילקטונוריה, נשים הרות וילדים. השימוש באספרטם איננו בטוח לאנשים הסובלים מהמחלה התורשתית פנילקטונוריה (PKU). לכן, מוצרים המכילים אספרטם, כמו דיאט קולה, חייבים לשאת אזהרה בדבר תכולה של אספרטם.
ההמלצות לצריכת ממתיקים מלאכותיים בזמן הריון חייבת להתבסס על תכנון מתאים כדי להבטיח הריון תקין ולידת תינוקות בריאים. ממתיקים כמו אספרטם ואצסולפאם קיי נחשבים כבטוחים לשימוש בהריון. לעומת זאת, סכרין יכול לעבור דרך השיליה ולהישאר ברקמות העובר בשל קצב פינוי איטי. לכן, הוצע כי כל אישה תשקול היטב את השימוש בסכרין בעת ההריון.
ילדים יכולים לצרוך בצורה בטוחה ממתיקים מלאכותיים בתזונתם, כל עוד הצריכה מתונה ונעשית לפי ההגבלות המקובלות "לרמה הבטוחה". מעריכים כי הצריכה היומית של אספרטם בקרב ילדים נעה בין 8 ל – 17 מ"ג לק"ג משקל גוף בילדים בגילאי 2 -5 שנים. צריכה זו נמוכה מהרמה הבטוחה שנקבעה כאמור ל – 50 מ"ג לק"ג משקל גוף ליום.

לסיכום,
אין ספק שמזונות דיאטטיים על בסיס תחליפי סוכר או ממתיקים, כמו משקאות, חטיפים סוכריות, עוגות, גלידות ואחרים מהווה אלטרנטיבה טובה לצריכת סוכרים. הממתיקים המלאכותיים מספקים את הטעם המתוק במקום הסוכר, ללא הנזקים הבריאותיים שתוארו לעיל. צריכה מבוקרת ומתונה הינה בטוחה לשימוש לכלל האוכלוסיה ומאפשרת לנו לשמור על הדיאטה והבריאות וגם להנות ממאכלים אהובים.

להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.